hastskolanlillefot.blogg.se

2015-12-25
15:16:37

Dressyrhästens muskler

Text och bild är från Alexandra Wirgart:
"Det vi ser är att Ida har en jämnt utvecklas muskultar numer. Framförallt har hon utvecklat trapersmusklerna i halsen (41a), tillsammans med trampets över manken (41b) tillsammans med 40. Det i sin tur har tränar upp rygge som kan hjälpa till att lyfta upp bröstkorgen tillsammans med bukmuskulaturen.
 
Många hästar har en övertränad 38 och 39. De är kopplade till bogen, och lyfter upp frambenen till att kunna sprätta, men det gör att muskler som 48b måste läppas och det gäller i regel alla bakre muskler från bog till rygg. 49 får dras ut, och då följer ryggen med der. Bukmuskulaturen får jobba dubbelt upp, och bäcknet tippas framåt. Det gör att muskler som 53 blir överaktiva = "bara" skjutkraft.
 
Det finns massor mer att berätta och se på, men det här är lite övergripande vad som händer på många dressyrhästar. Okej, typ alla tyvärr. :( Ändå är det inte överdrivet svårt att förklara när man har såna här anatomiska bilder, så det vore ju inte allt för svårt att lära ut vid ridskolor om man bara ville."
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: